Pårørendealliansen på likestillingskonferansen: Omsorgsarbeidet er en nasjonal utfordring

Kvinners sykefravær og det stadig økende misforholdet mellom antall fødte og eldre var tema på årets likestillingskonferanse.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) inviterer hvert år til Nasjonal likestillingskonferanse i forbindelse med kvinnedagen. Dette er regjeringens årlige konferanse om likestilling mellom kvinner og menn.
Tema for årets konferanse er lønnet og ulønnet arbeid – likestilling hjemme og på jobb
Konferansen belyste verdien av omsorgsarbeid, og hvordan kvinner og menns forutsetninger for å delta i arbeidslivet påvirkes av ulønnet omsorgsarbeid.
Pårørendealliansens generalsekretær Anita Vatland deltok i paneldebatten. Hun minnet om at det finnes 800 000 som er aktive pårørende, og 70 prosent av disse igjen er i arbeidslivet. Og 70 prosent av pårørendeomsorgen utføres av kvinner
Vatland beskrev hvordan mange godt voksne pårørende, og da i hovedsak kvinner, opplever å komme i en ny, og for mange uventet, tidsklemme når de selv er midt i livet.
-Mange får barn senere. Når de så får omsorgsoppgaver for andre har de egne familier å ivareta. I tillegg må de ta seg av egne foreldre, og kanskje en syk partner, eller et voksent barn som vil trenge deg hele livet, formidlet Vatland.
Hun presiserer at dette er en nasjonal utfordring vi har felles i møte med endret demografi, og at nye verktøy umiddelbart må tas i bruk.
Generalsekretæren oppfordrer til å bruke de samme virkemidlene som da det var et politisk og sosialt ønske om å få flere kvinner inn i arbeidslivet.
-Da la samfunnet til rette. Det ble etablert gode ordninger i arbeidslivet, og ikke minst flere barnehageplasser.
Arnstein Mykletun, professor Nordlandssykehuset, viste i sitt innlegg hvordan kvinner har betraktelig høyere sykefravær enn menn. Han mente at kjønnsforskjellene er et likestillingsproblem, og at det kanskje vil føre til at arbeidsgivere vil foretrekke menn i fremtiden .
Pårørendealliansen deler bekymringen om høyere sykefravær blant kvinner, og har flere ganger påpekt at kvinner blir sykemeldt for å utføre omsorgsarbeid.
-Vi vet at en del av symptomene på sykefravær er mangelen på kunnskap om ulike ordninger. Mange vet ikke hva som er mulig å få til av av omsorgsdager - og permisjoner sa Vatland.
Hun minnet også om at det er ulike ordninger avhengig av hvor man er ansatt, og er glad for at regjeringen har bedt stortinget se på de ulike ordningene.
- Denne omsorgen blir en viktig del av som en del av inkludering og mangfold. Vi kommer til å bli pårørende lengre enn nå, det vet vi.
Hele debatten kan du se i opptak her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/invitasjon-til-nasjonal-likestillingskonferanse-2025/id30845