Årsmøte 2024: Politiske seire, og økt fokus på barn, besteforeldre og fremmedkulturelle
Pårørendealliansens (PA) sitt fjerde årsmøte var godt besøkt og de 25 medlemsorganisasjonene som deltok var helt enig i alliansens kurs for de neste årene.
Leder Anita Vatland minnet om at Pårørendealliansen er en frittstående paraplyorganisasjon som skal arbeide for å forbedre pårørendes interesser og rettigheter, uavhengig av hvem man er pårørende til.
Sidestilte pårørendegrupper
Det betyr at PA skal synliggjøre pårørendes utfordringer i alle livsfaser og være en aktiv pådriver i utformingen av en moderne pårørendepolitikk i Norge. Et viktig poeng for PA er at alle pårørendegrupper er sidestilt.
-Vi arbeider kunnskapsbasert og løsningsrettet, sier Vatland. Et viktig arbeid for henne og resten av staben på fire ansatte er nettopp å innhente kunnskap, og formidle den videre.
-Vi skal benytte kunnskapen for å fremme gode løsninger, sa Vatland til årsmøtet. Man skal bli møtt på en likeverdig måte uansett hvem man er pårørende til .
Avhengig av offentlige midler, men skal finne rom for andre inntekter
PA får driftsstøtte fra staten, men søker også tilskuddsmidler for å få nok midler til de mål og aktiviteter som er nødvendige.
Fagsjef Anne-Grethe Terjesen opplyste at lønnskostnader og kunnskapsinnhenting er de største postene. PA deler kunnskapen med alle ved å gjøre den tilgjengelig på sine nettsider og formidle ut i foredrag, råds- og utvalgsarbeid og via medlemmene
-På sikt ønsker vi ikke å være avhengig av statsbudsjettet, og vi vurderer andre inntektskilder, var Terjesens budskap.
Hun berømmet også Pensjonistforbundet, en av medlemsorganisasjonene, som bidrar til PAs økonomi med å leie ut billige kontorer.
PA har årsmøte annethvert år. Anita Vatland formidlet at PA har et godt samarbeid med de to regjeringene, både den foregående og den nåværende.
-Men samarbeidet er forskjellig, sa hun, uten å gå nærmere inn på forskjellene.
Politisk vakthund
Hovedmedlemmene i PA hadde fått årsmeldingene for de siste 2 årene tilsendt på forhånd, og disse ble gjennomgått.
Anita Vatland trakk frem de største sakene og viktige milepæler.
For 2022 ble det særlig arbeidet med oppfølging av pårørendestrategien og tiltakene der., samt politisk arbeid. Vi fikk også frem nye rapporter om kommunenes forventinger til pårørendeinnsats og holdninger til pårørende i arbeidslivet.
-Vi er spesielt fornøyde med at vi fikk inn to konkrete punkter om pårørende inn i Hurdalsplattformen med en ny regjering. Det er en seier, sier hun.
I 2023 så viste resultatene av nasjonal pårørendeundersøkelse tydelig hva som er utfordringene å ta tak i for alle pårørendegrupper. Det kom også data om unge pårørende.
-Det har det vært mangel på og denne gruppen trenger en egen plan i ungdomsgarantien som nå har kommet fra regjeringen
Også i 2023 fikk PA politisk gjennomslagskraft.
- Det ble en viktig avslutning på året da Stortinget anmodet regjeringen om å gjennomgå og forbedre velferds og permisjonsordninger for pårørende i arbeidslivet.
Applaus og ros
Årsmeldingene og regnskapene ble tatt til orientering uten innsigelser og PA fikk applaus og ros.
-Vi er veldig imponert over hva PA gjør med begrensede midler. Det står respekt av hva dere får til med staben dere har. Dere har høy aktivitet, trykker på og er synlige, sa Bjørn Lydersen. Sykepleieforbundet.
Årsmøtet gikk også gjennom vedtektene og noen nødvendige justeringer i disse. Videre ble strategien for perioden 2025 til 2027 vedtatt.
Medlemsundersøkelse: Større søkelys på besteforeldre, barn og ungdom
Nytt i 2024 er en medlemsundersøkelse, hvor medlemmene spørres om hva er viktig for dem og hva de anser som utfordringer fremover, knyttet til den nye strategien. Den viser blant annet at medlemsorganisasjonene ønsker at PA bør synliggjøre disse pårørendegruppene mer:
- Besteforeldre
- Minoritetsbakgrunn
- Pårørende til noen som ikke vil ha kontakt med helsevesenet
- Barn som pårørende
- Pårørende til ungdom
-17 prosent, flere enn 900 000, av innbyggerne i Norge er nå flerkulturelle. Dette er en gruppe vi vet for lite om, og det er store forskjeller også her, sier Vatland.
Undersøkelsen viser også hvilke saker medlemsorganisasjonene mener PA bør løfte frem. Ikke uventet er det stor bekymring for alle signalene om kutt og nedskjæringer av tilbud, og hva dette betyr for pårørende på kort og lang sikt.
- Denne undersøkelsen vil vi gjenta jevnlig. Det gir inspirasjon og kunnskap og viser oss at vi er på det sporet som medlemmene ønsker og trenger, sier Vatland.
-Nå bruker vi dette som en rettesnor i handlings- og aktivitetsplaner frem til neste årsmøte.
Tine Dommerud tine@parorendealliansen.no