Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

Flere må gjøre som Karl – pårørende skal også Leve hele livet!

Vi fikk holde innlegg på Leve hele livet konferansen den 2 juni, som gikk digitalt. En av fire viktige områder i reformen er Pårørende – at de skal ikke bli utslitt og at de skal ha sammenheng i tjenestene. og my mer. Mange strategier og planer peker på det samme. Nå må vi ha handling ute i kommunene for å forhindre flere utslitte pårørende og 2 pasienter ut av 1 diagnose!

Innlegget vårt begynte slik: Hei alle sammen! Vi er her som en organisasjon som er opptatt av å peke på pårørendes utfordringer og snakke deres sak. Pårørende skal også få leve hele livet!

Først vil jeg derfor begynne med en historie, Det er fortellingen om Karl og hans kjære Elin. Elin har hatt demensdiagnosen en stund, og tiden som pensjonister sammen ble ikke helt som de hadde tenkt.

Elin bor enda hjemme med Karl, og det økes på med hjemmetjenester. Før var det dagaktivitetstilbud men nå er hun for dårlig til det. Nå er det 6 uker hjemme og 2 uker avlastning som gjelder.

Men Karl orker snart ikke mer. De 6 ukene hjemme blir mer og mer intense og han er så sliten etterpå, at de 2 ukene alene får han ikke gjort noe for egen del. Han er like isolert og må prøve å ta igjen noe av det tapte, også for egen helse. Kommunen sier de kan øke avlastningen til 2 uker hjemme og 2 uker avlastning, men det er ingen løsning Karl ønsker. Nå er det nok

I fortvilelsen ringer han til datteren som bor et annet sted. Datteren ringer oss for råd. Hvilket råd vil vi gi henne? Vi råder henne til følgende:

Du må ringe til kommunen og sier at førstkommende fredag henter du ham hjem til dere og at det da må være opp til kommunen å lage et forsvarlig tilbud til din mor. Du må nå ivareta din fars helse og kommunen må nå ta over ansvaret for din mor!

Og hvis Karl hadde ringt oss selv så hadde vi sagt: Du ringer kommunen og sier at førstkommende fredag så reiser jeg til dattera mi og blir der, jeg må ivareta min egen helse så nå må dere ta ansvaret for Elin

Fordi – det er ikke slik at pårørende har plikt til å ta seg av og gå inn som fulltidspleiere for sine nærstående, så de tilslutt ender som pasienter selv! Karl har gjort så mye – nå må han få lov til å være bare en ektefelle – og bestefar – og pappa!

Dette må dere i kommunene nå ta inn over dere, og dette kommer vi til å opplyse aktivt om. Pårørende hjelper oftest av kjærlighet og et ønske om å bidra. Men mange settes i situasjoner som gjør at det går for langt.

Du kan se hele innlegget her fra ca 40 minutter ut i videoen: https://vimeo.com/558476500

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!