Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

Hva om det ikke finnes Fremtidsfullmakt?

Vi har i den siste tiden sett en økende fokus om Fremtidsfullmakt og at det er viktig å opprette en slik fullmakt mens man fortsatt er i stand til det. Hva da med de som ikke har rukket å opprette en slik fullmakt i tide eller kanskje ikke ønsker å skrive en slik fullmakt?

Hvilke alternativer har pårørende som skal bistå sine egne? Bør man si ja til å bli Verge for den man er pårørende til eller er det bedre å ha en Legalfullmakt? Hvordan lager man en Fremtidsfullmakt .

Hva betyr egentlig å ha Samtykkekompetanse?

Dette og mye mer er viktig å snakke sammen om eller tenke over. Vergemål er mye mer omfattende for pårørende enn om man kan klare seg med en Legalfullmakt, men den har også klare begrensninger. Blant annet kan man ikke ta avgjørelser om pasienten ligger i koma eller er akutt forvirret. Er man ikke lenger samtykkekompetent så vil avgjørelser tas av andre.

I økende grad kan pårørende hjelpe til eller måtte ta avgjørelser på vegne av den/de man er pårørende til. Det gjelder i digitaliserings-samfunnet (bestille helsehjelp, holde oversikt over avtaler og medisiner, motta hjemmetjenester med mer) samt alt som angår juridiske og økonomiske forhold. Mange er de som altfor sent har erfart at når de ikke lenger er med som pårørende, så kan det skje mye uønsket mens atter andre er glad for at det finnes eksterne som kan bistå med ryddige prosesser.

Vi anbefaler alle å sette seg inn i hva samtykkekompetanse er og de ulike formene for å kunne bistå som pårørende ved behov : Vanlig fullmakt – Legalfullmakt – Vergemål – Fremtidsfullmakt. Jo mer som er avklart desto lettere oppleves det når det virkelig er bruk for disse ordninger. Det kan spare en for mye arbeid og konflikter i ettertid.

Oppdatert informasjon finner du via disse lenkene:

Fylkesmannen.no https://www.fylkesmannen.no/Nyheter/2020/05/hva-skjer-hvis-du-ikke-har-skrevet-fremtidsfullmakt/

Vergemal.no https://www.vergemal.no/for-paaroerende.442820.no.html#

Helsenorge.no https://helsenorge.no/om-min-helse/fullmakt-pa-vegne-av-personer-med-manglende-samtykkekompetanse

Helsedirektoratet.no https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/pasient-og-brukerrettighetsloven-med-kommentarer/samtykke-til-helsehjelp/hvem-som-har-samtykkekompetanse

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!