Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

«Omsorg er omsorg» mener Facebook og innfører betalt omsorgspermisjon uansett hvem du har omsorg for. We Like!

Facebook en omsorgsvennlig arbeidsplass!

I USA er betalt foreldrepermisjon ingen selvfølge. De unge og hippe firmaene kapper om å være på tilbudssiden for å tiltrekke seg dyktige unge ansatte. Starbucks: 6 uker betalt mammapermisjon. Etsy tilbyr hele 6 måneder. Netflix toppet det hele ved å gå ut og tilby 1 år og fikk kjempeoverskrifter på dette.

MEN

noen anerkjenner at det ikke bare er nybakte foreldre som trenger slike ordninger! Og med en moderne kvinnelig COO som Sheryl Sandberg (tidl. Sjef for Google og forfatter av «Lean In» – for å få kvinner mer på banen) så ble det fart på dette hos Facebook!

Sheryl Sandberg ble selv enke over natten og fikk betalt velferdspermisjon (ikke sykmelding!) for å få tid til å sørge, ta seg av barna og ordne opp etter sin manns brå bortgang (heller ingen rettighet i USA). Og hun sier at:

"Det må være mulig å være en mamma eller pappa som har større barn og unge med behov for omsorg i perioder å gjøre det uten å være redd for jobben eller økonomiske bekymringer. Det må være mulig å ta seg av og hjelpe eldre foreldre eller andre syke slektninger. Det er et samfunnsoppdrag for oss alle

Her er link til Sheryls Facebook post hvor hun annonserer dette: https://www.facebook.com/sheryl/posts/10158115250050177

Sandberg argumenterer for at det lønner seg på være pårørendevennlig, det er bra for alle «generasjoner» arbeidstakere og bra for likestillingen å gi omsorgspermisjoner til alle:

  • Da blir det like lett for en mann og sønn på 50 år ta permisjon for å hjelpe eldre foreldre som det er typisk at en kvinne og datter på 50 gjør det – ved å gå ned i stilling eller slutte i jobb
  • Det er likestillingsfremmende fordi det blir ikke mulig for ledere å «spekulere» i hvem som kommer til å ta velferdspermisjoner neste året (typisk en ung dame som ikke blir forfremmet til leder fordi man tror hun kommer til å bli gravid)
  • Det hindrer at arbeidstakere sliter seg ut fordi de blir dobbeltarbeidende og blir syke og ramler helt ut av arbeid

Viktig og riktig tenkt, kanskje enda mer så i et land som Norge hvor så stor andel av familier har 2 i arbeid. Nå må også Norge bli «moderne og få arbeidsgivere og arbeidstagere som begynner å snakke om pårørendevennlig arbeidsliv! Å yte omsorg er ikke noe vi gjør bare som småbarnsforeldre. Mange av oss kommer til å hjelpe eldre og andre syke som trenger oss, kombinert med å jobbe og beholde egen helse og arbeid. Velferds-Norge er avhengig av disse nesten 110 000 årsverkene i uformell omsorg.

Vi er klare for å ta den diskusjonen! Ikke bare må vi – det er også lønnsomt og det bør være noe som får arbeidsgiverne på banen!

Les artikkelen om Å støtte ansatte med omsorgsoppgaver er smart for bedriftene på mange måter (engelsk).

Hele artikkelen om Facebooks nye politikk for Betalt omsorgspermisjon (engelsk).

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!