Hopp til hovedinnhold

Pårørendealliansen

Pårørendealliansens Hederspris 2023 tildeles Marius Sjømæling!

Marius Sjømæling tok tidlig ansvar for moren sin. I 11-årsalderen gikk han imellom når moren og kjæresten når de sloss. Selv karakteriserer han seg som «mammas lille kriger».

Noen barn trøster, rydder og skjermer foreldrene sine. De er glade i dem, og beskytter dem. Men mange føler seg helt alene, og som de eneste i verden som har det slik.

Marius Sjømæling kjemper for at barn som opplever det samme som ham skal bli sett, hørt og få hjelp. For dette arbeidet får han Pårørendealliansens Hederspris 2023!

Det er andre gang Pårørendealliansen deler ut en slik pris. Prisen ble delt ut på et møte i Helsedirektoratets brukerråd onsdag 20.09 kl 12.30, hvor styreleser, daglig leder og BAR-ansatte møtte opp for å overraske prisvinneren!

Marius Sjømæling grunnla i 2009 en egen organisasjon for barn som pårørende. Organisasjonen «Barn av Rusmisbrukere» (BAR) stiller opp for barn som har foreldre som har, eller har hatt rusproblemer.

Pårørendealliansen trekker frem at Marius Sjømæling gir disse barna en stemme. Han viser at barn påtar seg «voksenoppgaver», og at han krever at de får avlastning slik at de faktisk kan være barn.

– Organisasjonen er ledende på dette feltet og medvirker til at fokus, kompetanse, lovverk og forskrifter har tatt store steg i retning mot å spille mer på lag med disse barna, sier daglig leder av Pårørendealliansen, Anita Vatland.

Marius Sjømæling ble overrasket men sier dette om pristildelingen:

  • «Tusen takk for hedersprisen, det er til inspirasjon! Men bare så det er sagt: det er ikke et tegn på at vi har nådd målet! Det er fortsatt veldig mye å ta tak i ute i tjenestene og hos fagfolkene. Det er bare å jobbe på videre og vi skal være pådriveren

Bakgrunn Marius Sjømæling:

Prisvinneren har i flere intervjuer fortalt om sin oppvekst. Moren var ung da hun fikk sønnen, og han vokste halvveis opp i fattigdom og rus. Det var ikke mange som var interessert i hvordan han hadde det hjemme, og fordi han hjalp sin mamma ble det liten tid til skole, for ikke å snakke om fritidsaktiviteter.

Marius var «aldri god nok» – fikk pris for sitt rusfaglige arbeid – Rus & samfunn

Vokste opp med rus – nå hjelper han andre barn av rusmisbrukere (aftenposten.no)

Selv om besteforeldrene gjorde så godt de kunne for ham, klarte han å skjule hvordan han egentlig hadde det.

Hans egen oppvekst ble en drivkraft for å hjelpe andre. Og BAR er i dag et viktig tilbud til barn som er i samme situasjon som Marius selv var.

Barn og unge tar kontakt med BARs anonyme chat. Organisasjonen har rutine på å føre statistikk og ta vare på samtalene. På den måten får de et inntrykk av ulike situasjoner barn og unge står i.

  • «Barn som pårørende er et begrep innen pårørendefeltet. Å ha foreldre som ikke klarer å være den voksne, kan gjøre barna til de voksne i familien. Dette kan ha store konsekvenser for alt fra skole og helse til arbeidsliv. Barn som vokser opp som pårørende står også i fare for å utvikle lignende problemer som deres foreldre», sier daglig leder Anita Vatland i Pårørendealliansen.

Du finner hele saken, bilder og begrunnelsen for prisen her

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!